Snu pyramiden

Opp ned vinner alltid.

Vi deler her noen tanker rundt det å ‘Snu pyramiden’, eller ‘Den omvendte pyramiden’, – og hvorfor den alltid viser seg å være måten som kommuniserer sterkere.

Penger før mennesker – VS – Mennesker før penger

HANDLING er et resultat av VERDI – og VERDI er et resultat av TRO.

Altså – lev i rett rekkefølge. Handling har ingen ‘quick fix’.
Bank det inn med teskje: TRO skaper VERDI – som først da – fører til HANDLING.

En plan eller en strategi går alltid ut på dato. En drøm lever evig.

Tormod Leithe

Autopilot

Fra vi er små, læres vi opp til en hel masse ting. Vi lærer å snakke, gå, oppføre oss og sitte pent ved bordet. Den dagen vi ikke har behov for å tenke på at vi skal sitte pent ved bordet, men gjør det av en selvfølgelig vane, har ‘det vi lærte’ sunket ned i oss. Den samme prosessen finnes igjen i oppøving av praktiske ferdigheter, som å gå eller sykle. Da er det lillehjernen som lar oss sykle sorgløst rundt uten tanke på hvilken vei vi skal svinge styret for å holde balansen.

Hva når det kommer til arbeid og næringsliv? Hva gjør vi av vane – og hva står vi for og hvorfor handler vi slik vi gjør? Og hva med kreativitet? Høyere tankevirksomhet hemmer ofte kreativiteten, har forskerne funnet ut. Tankens høyborg smuldrer når vi trenger å leke fritt med idéer.

Annerledestenkerne

Noen få ledere eller organisasjoner som tenker, handler og kommuniserer annerledes. Stikk motsatte fra alle andre. En plan eller en strategi går alltid ut på dato. De fleste tror penger er årsaken til «hvorfor» for en bedrift. Aldri. Penger er et resultat av en handling. Folk kjøper ikke hva du gjør, de kjøper hvorfor du gjør det.

Står du fast, tenk motsatt.

Alt man lærer på studier eller i næringsliv – at selskapene må se til sine aksjonærer og firmaets behov først, ‘alle andres og de ansattes sist. Feks. The Virgin konsernselskapene har satt pyramiden på hodet; sine ansatte kommer først, deretter sine kunder, og til slutt – aksjonærene. De kaller det – sunn fornuft: hvis de ansatte er glade og godt motiverte, vil kundene mer sannsynlig også være fornøyd. Det betyr større sjanse for at bedriften vil få mer salg – og bedre fortjeneste.

Hvis noen har en god idé, er det en arena for å dele den? Virgin har lansert hundrevis av bedrifter i mer enn førti år med vekst. Fokuset har vært – sine ansatte – den viktigste årsakene til deres suksess. Og kundene har merket forskjellen – og de elsker det.

Drømmer er ikke noe vi finner på, det kommer til oss – helt gratis.

Tormod Leithe

‘If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.’ – Henry Ford