Hvert år velger Pantone årets farge. For 2015 heter fargen Marsala, eller Pantone 18-1438.

Lurer på hvordan motebildet til sommeren eller høsten vil se ut? Blir fargene som kommer til neste våre brun eller lyselilla? Hvem er trendsetterne, og hvem bestemmer alt dette?

Årets farge 2015; Marsala

«Color of the Year», eller årets farge 2015 heter altså Marsala, en jordnær rødfarge. Ifølge Pantone symboliserer den natur, fortrolighet og stabilitet. Den er kontrastrik, oppsiktsvekkende og passer like bra for tidsskrifter som forretningstrykksaker. Fjorårets farge, Radiant Orchid, uttrykte kreativitet og innovasjon.

Pantone Inc. er kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS). Katalogen, finnes i flere varianter – men de fleste som jobber med farger og design kjenner den som «Pantoneviften». Den inneholder trykte prøver av 1114 farger, sammen med oppskrifter på hvordan trykkeriet kan blande seg fram til de tilsvarende trykkfargene ut fra 15 utgangsfarger. Firmaet tilvirker også fargestoffer for industrien, både til bruk i trykkfarger, maling, tekstiler og plast. Firmaet ble etablert i 1962.

Pantone Matching System benyttes også for å fastsette profilfarger i designmanualer eller profilhåndbøker. Den brukes også som offisielle referanse for bla. farger i flagg.

Ifølge Pantone er Marsala velegnet for anvendelse i grafisk formgivning og på emballasjer. Den er kontrastrik og oppsiktsvekkende og passer like bra for tidsskrifter som forretningstrykksaker.

Hvilke farger passer samme med Marsala

Enten det er i en flat – eller strukturmateriale, eller med matt eller blank finish. Ifølge Pantone, er farger som passer Marsala; bla. amber, gylne gulfarger, turkis og blågrønn. Her er noen eksempler.

Siden 2000 har Pantone valgt ut en ny farge, «Color of the Year». Her er en oversikt.